Historien bag Solid Wind Power møllen

En mølle med lang levetid
Tilbage i 1988 konstruerede Robert Sørensen, Bosted 22 vindmøllen. Vindmøllen var på 22kW og designet som en frontløber.

Robert havde stor viden om vindteknologi og indgående kendskab til bl.a. Kuriant vindmøllen. Hans strategi var at bygge en stabil og pålidelig vindmølle, der kunne demonstrere en lang levetid. Det lykkedes for Robert – Bosted 22 vindmøllen kørte i 19 år uden problemer.

Da vindmøllen blev taget ned i 2008, var det fordi den nærliggende byzone blev udvidet og dermed kunne tilladelsen til hans vindmølle ikke opretholdes. På daværende tidspunkt var vindmøllen stadigvæk fuld funktionsdygtig – bl.a. gear, hovedlejer, krøjesystem og bremseenhed var endnu de originale dele, som der altså aldrig havde været behov for at skifte.

Det er med udgangspunkt i Bosted 22 vindmøllens grundopbygning og Ringkøbing Maskinværkstedets 20 års erfaring fra vindmølleindustrien, at vi har designet SWP-25kW-14.

Hvordan fungere SWP-25 kW i dag?

Vi har bibeholdt identiske hovedkomponenter samt grundkonceptet fra Roberts vindmølle – dog har vi valgt at opgradere med en generator yderligere. Således har SWP-25kW-14 både en hovedgenerator og en letvindsgenerator. Det betyder, at SWP-25kW-14 kan producere betydelige mængder strøm allerede fra 3 m/s (se vindmøllens effektkurve).

Vindmøllens høje samlede årsproduktion af el, opnås i særdeleshed pga. vores egen designede og fremstillede vinge.

Det var med henblik på at maksimere årsproduktionen af el fra vores husstandsvindmølle, at vi udviklede den nye 14 m rotor, dedikeret til SWP-25kW-14.

Udviklingsarbejdet har således haft fokus på at fremtage en moderne vinge med høj ydelse specielt ved lavere vindstyrker (4-8 m/s).

Vingen, som vi betegner RMV 7000 TB (Tip bremser i vingerne) og producerer på vores egen fabrik, møder disse krav uden at gå på kompromis med støj og lang levetid. Dette lader sig gøre ved, at vi anvender de sidste nye designteknologier og -værktøjer.

En støjsvag mølle

Udover at vindmøllen skal producere mest mulig el, er den anden store udfordring at gøre dette så støjsvagt som muligt. Således er vi hos Solid Wind Power yderst tilfredse med at kunne konstatere, at SWP-25kW-14 sandsynligvis er markedets støjsvageste husstandsvindmølle. Igen lader dette sig gøre p.g.a. vores egen vinge RMV 7000 TB og letvindsgeneratoren, som over en gearing via et remtræk tillader os at køre vindmøllen med kun 38 omdr. under 5 m/s. De lave omdrejninger gør vingerne næsten lydløse ved de lave vindstyrker og giver samtidig vindmøllen en rolig fremtoning.

Men det er ikke kun vingen vi har arbejdet på at gøre støjsvag. Det lave støjniveau skyldes også måden vi har opbygget nacellen. Den er delt i to – en topramme og en bundramme, der gør det muligt at isolere de roterende dele fra resten af konstruktionen via vibrationsdæmpere.

Vægten af hele nacellen har vi kunnet holde på et minimum, ved at optimere konstruktionen ved hjælp af computerbaserede belastningssimulering (faglig sprogterm: Finite Element Analysis).

I designet af det ydre af vores husstandsvindmølle, som vi i al beskedenhed selv synes vi er lykkedes med, har vi lagt stor vægt på æstetikken - man skal jo huske på, at en husstandsmølle bliver ens nærmeste nabo i over 20 år.

Vi har valgt at kalde vores vindmølle for Solid wind power, da vi mener det er en solid vindmølle, som er designet til mange års pålidelig og effektiv el-produktion.